zaterdag 24 juli 2010

2008 De Bospoort in de Media

‘Het is een geslaagd project’

KUNSTENAARSCOLLECTIEF KROT&CO LEVERT OMSTREDEN BOSPOORT OP

BERGEN OP ZOOM
- Stralend met zijn gouden bladeren stond hij er; de Bospoort. Maar niet op de plek waar hij had moeten staan. De rechter verbood de gemeente het gevaarte te plaatsen in de Korte Bosstraat. Toch werd de poort woensdag onthuld tot grote vreugde van kunstenaar Peter Pel. “We hebben een geweldig feestje gevierd.”

Door Marjanne Dijkstra

In 2006 won kunstenaarscollectief Krot&Co een wedstrijd met een ontwerp waarin een van de voormalige stadspoorten moest herrijzen in een hedendaags kunstwerk. Met de zogenoemde Bospoort is Pel een tijd bezig geweest. “Het heeft ons zo’n vier jaar aan voorbereiding gekost, ontwerpen is een hele klus. En we moesten ook zoeken naar financiële middelen.
Het echte werk is pas dit voorjaar van start gegaan. De afgelopen vier weken is de poort daadwerkelijk gebouwd; we maakten toen echt lange dagen van zeven uur ‘s morgens tot half negen ‘s avonds. Ook in het weekeinde werkten we door. Afgelopen zondag hebben we tweehonderd vierkante meter aan bladeren nog goud gespoten. Dat moest helemaal met de hand gebeuren omdat de machinale methode onze aparte vorm niet aankon.”

Bladeren

Het kunstwerk stond er tijdens de opening geweldig bij, meent Pel. “Het was gewoon super. Heel erg leuk en de onthulling was druk bezocht.” Behalve uit een gouden bladerdak bestaat de Bospoort uit vier stammen.
“We hebben een Beuken-stam, een Heijnen-stam, een Van Overveld-stam en een Krot&co-stam, genoemd naar onze partners die dit project dragen. We hebben ook nog een paar gouden bladeren aan hen, maar ook aan de gemeente en het Centrum voor de Beeldende Kunst & Vormgeving West-Brabant, overhandigd om de geslaagde oplevering te vieren.”

Schaduwkantje

De Bospoort blijft een week of vier op de plek aan de Van Konijnenburgweg 85 staan. “Hij staat daar dan zo’n beetje dezelfde periode als dat hij in de stad zou hebben gestaan. Vanaf de weg kun je de poort zien, maar mensen kunnen ook het terrein op om hem te bekijken.” Over de teleurstelling dat de Bospoort niet in het centrum staat is Pel nu wel heen, vertelt hij. “Je kunt wel blijven treuren, maar daar schiet je niets mee op. We wilden de poort gewoon afhebben, de overdracht doen zodat we onze afspraak aan de gemeente waren nagekomen. Nu zijn we alleen maar blij dat hij af is. Het is een geslaagd project met een klein schaduwkantje. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de poort volgend jaar wel ergens in het centrum komt te staan.”

Bron: De Bergen op Zoomse bode 25/07/2010, door Marjanne Dijkstra