zondag 22 mei 2011


´Het Centraal´ in gebruik

‘Het Centraal’ staat voor de centrale plek die een aantal kunstorganisaties innemen in de Bergse samenleving.

Kunstenaarscollectief Krot&Co houdt zich bezig met installatiekunst op bijzondere plaatsen. Zo ontwierpen zij de Bospoort en maakten o.a. het watersnoodmonument ‘Signalen in het landschap’ in Halsteren en het Anton van Duinkerken-monument op de binnenplaats van het Markiezenhof. In Diepenheim bouwden ze een complete watermolen om tot kunstwerk. Op dit moment zijn ze in voorbereiding voor de Kunstschouw die van 18 t/m 26 juni op het eiland Schouwen-Duiveland wordt gehouden. Een metershoge kleurrijke installatie met geluid, gebouwd met machineonderdelen uit een snoepfabriek wordt daar getoond aan het publiek.

Daarnaast zorgt Krot&Co voor de beelden in Bergen op Zoom. Zij vormen samen de Beeldenwacht Bergen op Zoom, die beelden in opdracht van de gemeente inspecteert en schoonmaakt of waar nodig repareert of laat restaureren, alles vanuit de visie dat de beelden in de openbare ruimte aantrekkelijk moeten zijn en blijven en dat kunstenaars zich daar verantwoordelijk voor voelen.

Naast Krot& Co en de Beeldenwacht is ook de stichting Kunst in de Openbare Ruimte (KidOR) in ‘Het Centraal’ gevestigd. Zij houden hier hun vergaderingen en willen er een documentatiecentrum maken over kunst in de openbare ruimte. Sinds kort is het comité Stenen Strofen aangeschoven. Zij zorgen voor de aanwezigheid van prachtige gedichten op muren van huizen en gebouwen in de stad.

‘Het Centraal’, Antoniusstraat 7, 4611 TA, Bergen op Zoom.

(Bron: De Bergen op Zoomse bode 22 mei 2011)