zaterdag 17 juli 2010

2010 De Bospoort in de media

Bron: De Bergen op Zoomse Bode 18/07/2010



Krabbenfoor moet het doen zonder ‘gouden’ Bospoort


RECHTER SCHORST BOUWVERGUNNING GEMEENTE
BERGEN OP ZOOM
- De bouw van de Bospoort kan niet doorgaan. Dat meldde een woordvoerder van de rechtbank in Breda woensdagmiddag. De rechter schorste de bouwvergunning van de gemeente op grond dat de bouw van de poort in strijd is met het bestemmingsplan. Dat betekent dat het gevaarte voorlopig niet wordt gebouwd. De Bospoort had volgende week woensdag moeten worden onthuld voor de Krabbenfoor.

Door Marjanne Dijkstra

Tot nu toe was de komst van de Bospoort onzeker omdat er juridisch getouwtrek was ontstaan tussen de bouwende gemeente en een van de ondernemers in de Korte Bosstraat. Die wilde niet dat de Bospoort voor zijn deur zou verrijzen en spande een rechtszaak aan.
Inmiddels begon de gemeente met bouwen van de poort. De fundering en vier gaten waarin de ‘stam’ van de ‘boom’ moet worden geprikt lagen er al.

Bezwaar

De bezwaarmakende ondernemer ziet de Bospoort echt niet zitten, het bouwwerk zou het zicht naar buiten ontnemen, maar ook het zicht op het pand. Ook heeft de ondernemer de ruimte nodig die de Bospoort inneemt als laad- en losruimte. Advocaat van de ondernemer, Marco Vermeirssen: “Ik heb mijn cliënten kort gesproken en ze zijn uiteraard blij met de uitspraak. Dit betekent dat de poort er dit jaar niet zal komen. Wat volgend jaar wordt ondernomen hangt van het college af. Mijn cliënten betreuren het op zich wel dat de zaak zo heeft moeten lopen.
Het college had de zaak anders moeten aanpakken, nu was er helaas een rechtszaak voor nodig.”


Domper

De gemeente Bergen op Zoom baalt, stelt woordvoerder Bregje Schouteren. “Natuurlijk is dat een domper op het feest. Wij vinden het nog steeds een mooi project, de poort had moeten staan waar een van de oude stadspoorten ooit stond. We gaan er sowieso voor om de poort toch geplaatst te krijgen, maar op welke termijn dat is weten we nu nog niet. Het is echter niet zo dat hij er helemaal niet meer komt.”

Absurd

De Bospoort moest er staan vóór de Krabbenfoor van volgend weekeinde en woensdag zou de poort worden onthuld. Tot twee jaar geleden stond er tijdens de Krabbenfoor op de plek waar nu de Bospoort had moeten verrijzen een andere poort. Het ontwerp van kunstenaarscollectief Krot&Co won de wedstrijd, maar is nog steeds niet uitgevoerd. Kunstenaar Peter Pel is teleurgesteld: “We hebben hier vier jaar hard aan gewerkt en ik vind het te absurd voor woorden. Natuurlijk kan ik me voorstellen dat je als zoiets naast je pand komt te staan wilt weten wat er gebeurt, maar volgens mij hebben wij er alles aan gedaan om de poort zo stevig mogelijk te krijgen zonder gevaar voor de omwonenden. Wij leveren de poort maandag gewoon op aan de gemeente en hopen dat hij er volgend jaar wel staat.”