donderdag 15 juli 2010

2010 De Bospoort in de media

Bron: BN/De Stem 15/07/2010



Streep door plaatsing Bospoort

BERGEN OP ZOOM - De nieuwe Bospoort van kunstenaarscollectief Krot&Co staat volgende week, bij het begin van de Krabbenfoor, niet in de Korte Bosstraat.

De Bredase rechter heeft gisteren een eis van de eigenaren van de aanpalende winkel Het Oude Huis toegewezen. De uitspraak houdt in dat de poort niet geplaatst mag worden tot zes weken nadat de gemeente een besluit heeft genomen op het bezwaarschrift van Het Oude Huis. Dan is de braderie al lang en breed voorbij.

De exploitanten van Het Oude Huis, een winkel in antieke bouwmaterialen, hebben bezwaar tegen de poort gemaakt omdat die naar hun idee te dicht tegen hun winkelgevel zou komen te staan. "De uitspraak is heel vervelend voor de kunstenaars", zegt Rineke Schuring van de winkel. "Maar wij hadden geen andere keus. Wij werken met radiatoren en ander zwaar materiaal. Laden en lossen wordt heel lastig, ook voor de klanten, als er zo weinig trottoir overblijft."

De Bospoort bestaat uit vier stalen stammen met daarboven een aluminium bladerdak. Het gevaarte – zo goed als klaar – staat nu bij een bedrijf in Hoogerheide om te worden geschilderd. Dinsdag had het geplaatst en woensdag onthuld moeten worden. Het kunstwerk zou vier weken in de Korte Bosstraat blijven staan. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente.

Peter Pel van Krot&Co reageert 'zeer teleurgesteld'. "Wij werken hier al vier jaar aan. Iedereen is enthousiast, behalve die winkeliers. Terwijl onze poort aan alle eisen voldoet. Hij is veel steviger en veiliger dan de bordkartonnen poort van de winkeliers zelf, die er vroeger met de Krabbenfoor stond."

Pel en zijn medekunstenaars maken de poort gewoon af. Het kunstwerk is niet per se aan de Krabbenfoor gebonden. "Het moment van plaatsing komt nog wel", denkt Pel. "Dat kan bij iedere gelegenheid en in principe op elke plek, al is 'ie wel voor de Korte Bosstraat gemaakt." Ook de gemeente vindt het ' jammer' dat het feest voorlopig niet doorgaat.