donderdag 8 juli 2010

2010 De Bospoort in de media


Bron: De Bergen op Zoomse Bode 4/07/2010


Komst Bospoort onzeker door gang naar rechter. COLLEGE WIL BOUWEN, ONDERNEMER NIET

BERGEN OP ZOOM - Als het aan de gemeente en een aantal ondernemers in de Korte Bosstraat ligt staat hij er binnenkort echt; de Bospoort. Maar lang niet iedereen is blij met de poort waarbij vier boomstammen van geroest metaal met daarop een bladerdek van ‘goud’ in de straat moeten verrijzen. Ondernemers van antieke interieurbouwmaterialenzaak Het Oude Huis stapten naar een advocaat. Die doet nu alles wat in zijn macht ligt om de bouw van de poort te voorkomen.

Door Marjanne Dijkstra

Tot twee jaar geleden stond er tijdens de Krabbefoor op de plek waar nu de Bospoort moet komen te staan een andere poort. De stalen constructie met spaanplaat omhulling was aan vervanging toe en er werd een wedstrijd uitgeloofd. Het winnende ontwerp van kunstenaarscollectief Krot&Co is echter nog steeds niet uitgevoerd. De ondernemers van Het Oude Huis waren geen voorstander van de Bospoort en toen zij hoorden dat de gemeente de Bospoort nu wil plaatsen zonder vergunning, schakelden zij een advocaat in.

Vergunning

Marco Vermeirssen, advocaat in Goes, spreekt namens hen: “In eerste instantie heb ik bezwaar gemaakt tegen de bouwplannen. De gemeente stelt namelijk dat zij geen bouwvergunning nodig heeft omdat het bouwwerk er maar een maand staat. Al snel kwam zij op haar besluit terug. Dat lijkt me ook logisch, want het is een groot bouwwerk. Palen gaan 2,5 meter de grond in en het wordt zes meter hoog. Uiteindelijk hebben ze een vergunning aangevraagd en aan zichzelf verleend. Inmiddels heb ik bezwaar gemaakt tegen die bouwvergunning, maar ben ik ook bezig met een gang naar de rechter.”

Rechter

De bezwaarmakende ondernemers zien de Bospoort echt niet zitten, meent Vermeirssen. “Het bouwwerk ontneemt heel het zicht naar buiten, maar ook het zicht op het pand. Het bladerdak hangt boven de bovenverdieping. De bouwvergunning is afgegeven voor twee maanden in het jaar en dat is natuurlijk niet prettig. Mijn cliĆ«nten hebben ook ook gewoon de ruimte nodig die de Bospoort inneemt. Zij hebben een bedrijf waarbij ze veel moeten laden en lossen in een auto en dat kan niet als die poort recht voor hun deur staat. Ik hoop dat volgende week de zaak bij de voorzieningenrechter dient. Die kan dan besluiten om een voorlopige voorziening te treffen waarbij de bouwvergunning wordt geschorst.”

Ondernemers

Andere ondernemers zijn positiever over de Bospoort. Zo meent Wim van Poppelen namens de ondernemers in de bosstraat dat de poort juist een kans is. “Het ding staat er maar een maand en hij wordt hartstikke mooi. Na de openingsactiviteiten willen we er na vijf uur ‘s avonds een terras bouwen waarvoor we nog in overleg zijn met de gemeente. Elke dag moet het een groot feest worden.”