dinsdag 2 maart 2010

2010 De Bekendmaking

Wedstrijd moet stad nóg twee poorten opleveren
door Marc Molenaars. BN/De Stem donderdag 18 februari 2010

BERGEN OP ZOOM - Hoe wethouder Maarten van Eekelen aan nóg twee nieuwe stadspoorten denkt te komen? Door een ontwerpwedstrijd uit te schrijven.

Net zoals dat een paar jaar eerder is gebeurd bij het ontwerp van een nieuwe Bospoort, een moderne variant van de neppoort die tijdens de Krabbenfoor aan het begin van de Korte Bosstraat staat. Of beter: stond. Want de nieuwe poort is in aantocht. Bij het kunstenaarscollectief Krot&Co zijn de voorbereidingen inmiddels gestart. In juli moet de nieuwe klaar zijn. "En dat gaat geheid lukken", zegt Peter Pel.

Krot&Co won destijds een ontwerpwedstrijd van het Centrum voor Beeldende Kunst West-Brabant. Anderhalf jaar geleden werd de poort in mini-formaat gepresenteerd: een goudkleurig bladerdak gedragen door vier (metalen) boomstammen. "Daarna zijn we in de wachtstand gegaan", zegt Pel. En dat had vooral te maken met centen. De financiering is inmiddels rond. De gemeente stopt 11.000 euro in het project en ook de provincie doet een duit in het zakje. "Samen met de geldprijs die was verbonden aan de wedstrijd is dat voldoende om de poort te kunnen realiseren", zegt Pel. Inmiddels zijn knappe koppen de constructie aan het doorrekenen, daarna kan het metaal worden besteld. Ook het college heeft de smaak te pakken. Het wil nu ook graag de verouderde poorten in de Steenbergsestraat en de Stationsstraat vernieuwen. Van Eekelen ziet heil in weer een wedstrijd, Pel vindt het vanzelfsprekend dat Krot&Co een vinger in de pap krijgt.