maandag 1 maart 2010

2008 Het ontwerp van de Bospoort




“Het wordt een attractie waar men van heinde en verre voor naar de stad komt”
MODERNE EN TIJDELIJKE VERSIE VAN DE BERGSE BOSPOORT KEERT TERUG

BERGEN OP ZOOM - De Bospoort keert terug naar de binnenstad. Weliswaar niet de stenen en permanente versie, want het gaat om een tijdelijke poort die tijdens de zomermaanden op het kruispunt Antwerpsestraat, Kloosterstraat, Korte Bosstraat en Koepelstraat komt te staan. Het is bovendien niet ondenkbaar dat er de komende jaren meerdere van dit soort tijdelijke stadpoorten ontworpen worden. De gemeente Bergen op Zoom wil deze toevoegen aan de bestaande stadsmonumenten en daarmee voor meer cultuur in de stad zorgen. Coördinator Monumenten Tom van Eekelen verwacht dat met name de Bospoort een toeristische trekpleister gaat worden: “Het wordt waarschijnlijk een attractie waar men van heinde en verre voor naar Bergen op Zoom komt.”

Door Vera de Geus

Al veertien jaar lang staan er bij de Bosstraat, Steenbergsestraat en Stationsstraat iedere zomer getimmerde stadspoorten. Daarmee wil de gemeente de stad haar authentieke uitstraling tijdelijk teruggeven. Er is gekozen voor de maanden juli en augustus, omdat er dan enorm veel toeristen in de stad te vinden zijn. De gemeente is nog steeds tevreden over het effect van de tijdelijke stadspoorten. Toch is het in haar ogen hoog tijd voor verandering. “De getimmerde stadspoorten zijn hoognodig aan vervanging toe. Eentje kan niet meer geplaatst worden en de andere twee vallen ook al bijna uit elkaar. Daarom zijn we op zoek gegaan naar vervanging”, zegt Van Eekelen.

Ballonnen

De gemeente heeft in samenwerking met het CBK West Brabant en de provincie een wedstrijd voor kunstenaar uitgeschreven. Zij mochten zogenaamde attachments (bijlagen) toevoegen aan de huidige monumenten. Twee ervan zouden in Bergen op Zoom uitgevoerd worden. Het eerste project is inmiddels al afgerond. Van Eekelen vertelt: “Een van de winnende ideeën had betrekking op de schoorsteen van Nedalco die toch een belangrijk onderdeel is van de Bergse horizon. Daar zijn duizenden gekleurde ballonnen uit opgelaten. Vervolgens is daar een schitterende fotoreportage van gemaakt die door het hele land te zien is geweest. Bovendien is één van de foto’s uitvergroot en prijkt nog steeds bij het pand, waardoor de toevoeging blijvend is geweest.”

Toeristische trekpleister

De tweede winnaar had zoals gezegd betrekking op de Bospoort. Kunstenaarscollectief Krot & Co ontwierp een eigentijdse versie van de Bospoort. “Het ontwerp heeft gewonnen, omdat het gaat om veelal Bergse kunstenaars die de combinatie tussen de stadspoort en de Bosstraat tot leven wisten te brengen. De artist impression van de poort wordt pas 13 september openbaar gemaakt, maar ik kan alvast zeggen dat je aan een bos moet denken waar je ook nog eens doorheen kunt lopen. Het is enorm bijzonder en zal een schitterend detail van Bergen op Zoom zijn. In de zomer van 2009 hopen we de Bospoort voor twee maanden te kunnen plaatsen en ik verwacht dat het een behoorlijke toeristische trekpleister gaat worden.”

Financieren

De coördinator is blij dat de Bospoort gerealiseerd gaat worden, maar bovenal hoopt hij dat er op termijn ook een dergelijke stadspoort voor de Steenbergsestraat en Stationsstraat ontwikkeld gaat worden. “Het mooiste zou natuurlijk zijn als ze alle drie vernieuwd worden. We zijn nog aan het kijken of dat financieel haalbaar is, want een stadspoort kost qua ontwerp, materiaal en tijd toch gauw veertigduizend euro. De Bospoort wordt overigens gefinancierd door de gemeente, CBK West-Brabant en de provincie. Of dat ook het geval zal zijn voor eventuele andere stadspoorten, onderzoeken we nog.”