dinsdag 2 maart 2010

2008 De Bospoort in de Media



De meeste ondernemers verdringen zich om hem voor de deur te mogen krijgen”
KUNSTENAARSCOLLECTIEF PRESENTEERT MAQUETTE VAN NIEUWE BOSPOORT

BERGEN OP ZOOM - Een tijd lang is er gespeculeerd over hoe de nieuwe Bospoort eruit zou komen te zien. Kunstenaarscollectief Krot&Co mocht de tijdelijke poort die tijdens de zomermaanden als toegang van de Bosstraat gaat dienen, ontwerpen. De gemeente wil het gevaarte als vervanging laten dienen van de getimmerde stadspoorten die al veertien jaar lang de Bergse binnenstad sieren. Onlangs werd de maquette gepresenteerd en met een beetje geluk staat de echte versie volgende zomer aan de rand van de Bosstraat. Kunstenaar Peter Pel heeft in ieder geval goede hoop: “We wachten alleen nog op de financiële bijdrage van het CBK West-Brabant. Ook hopen we dat de Bergse ondernemer die het plan niet ziet zitten, bijdraait. Maar daar hebben we ondernemersvereniging Sterck voor nodig.”

Door Vera de Geus

De getimmerde poort bij de Bosstraat was nodig aan vervanging toe. Er werd een wedstrijd uitgeloofd en het winnende ontwerp, zou gerealiseerd en gefinancierd worden. Het is kunstenaarscollectief Krot&Co die de prijs in de wacht sleepte en vorige week haar maquette van de nieuwe Bospoort presenteerde. Indrukwekkend mag het gevaarte zeker genoemd worden. Vier boomstammen van geroest metaal met daarop een ‘goud’ bladerendek gaat een van de vele Bergse attracties worden. Over het ontwerp is goed nagedacht. “Hij komt bij de Bosstraat te staan dus was het wat ons betreft logisch om bomen in het kunstwerk te verwerken. Ook hebben we voor een soort van overkoepeling gekozen, omdat we het belangrijk vinden dat het tijdens zomerse festiviteiten als podium kan dienen voor bijvoorbeeld bandjes. Ook heeft de Bospoort een Oosters effect en ook dat is een bewuste keuze. Er wonen namelijk tal van culturen in Bergen op Zoom en wij vinden het belangrijk dat zij zich thuis voelen. Ook of misschien wel juist tijdens de evenementen”, zegt Pel. “Ook is het mooi dat het project een creatief samenwerkingsproject met Machinefabriek Heynen en Technische Groothandel Beuken is. Hiermee willen we namelijk ook laten zien hoe creative industry in Bergen op Zoom gestalte kan krijgen.”

Financiering

Als het aan Peter Pel ligt, staat het kunstwerk vanaf volgend jaar zomer te schitteren. Hij geeft echter aan dat het alleen nog wachten is op de financiële bijdrage vanuit het CBK West-Brabant. “Er is ons toegezegd dat we een bepaald bedrag krijgen, maar tot op heden is dat nog niet binnen gekomen. We kunnen daardoor nog niet aan de slag dus we hopen dat we snel groen licht krijgen. Volgens Peter Cools, penningmeester van het CBK, zal de financiering geen roet in het eten gooien: “Het contract ligt inmiddels bij Kort&Co op de mat. Daar staan de voorwaarden in. Als het collectief de papieren ondertekent, staat niets nog in de weg om de vijftienduizend euro beschikbaar te stellen.”

Meer aanzien

Krot&Co is bijzonder trots op het resultaat. Ook de Bergse samenleving heeft massaal positief gereageerd op de mini-bospoort die onlangs gepresenteerd werd. “Men is van mening dat de stad hiermee meer aanzien krijgt en ook de ondernemers uit de Bosstraat zijn blij met het initiatief. Ze verdringen zich bij wijze van spreken om hem voor de deur te mogen krijgen. Het is toch jammer dat degene die hem voor de deur krijgt er van baalt. Ik vind het de taak van ondernemersvereniging Sterck om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en ervoor te zorgen dat deze ondernemer bijdraait”, zegt Pel.

Schitterend

Wim van Poppelen van de ondernemingsvereniging zegt: “Het is belangrijk dat we op ons gemak een goed gesprek aangaan met degenen die de Bospoort (nog niet) zien zitten. Het is namelijk erg jammer dat men nu al gaat zeggen het kunstwerk niet voor de deur te willen hebben, terwijl het in de praktijk een toevoeging voor de Bosstraat kan zijn en in mijn ogen ook zeker zál zijn. Het is een prachtig iets en ik zou bijna zeggen: “Laat de Bospoort er het hele jaar staan in plaats van alleen in de zomer.” Ook hoop ik dat Krot&Co nog meer van deze schitterende poorten uit de hoge hoed toveren, want mooier kun je het niet hebben. Hopelijk kunnen we de ondernemers die kritiek hebben overtuigen van de toegevoegde waarde voor ondernemend Bergen op Zoom.”

Jubelen

De eigenaar van Het Oude Huis is één van de winkeliers die zeker niet zit te wachten op de Bospoort. Wegens tijdgebrek kan hij zijn mening niet helemaal uit de doeken doen. Wel zegt hij: “Dat ik er niet blij mee ben, is nog zacht uitgedrukt! Men kijkt alleen maar naar de commerciële doeleinden, maar ik kan straks niet meer laden en lossen. In de Bosstraat jubelen ze, want zij zien het winkelend publiek door de Bospoort binnen komen. Maar wij in de Korte Bosstraat hebben dat ding voor of zelfs tegen de gevel. Hier hoor je dus wel andere geluiden. Ik denk dan ook niet dat het hier bij blijft, want hier ga ik niet mee akkoord.”