maandag 1 maart 2010

2006 Publieksjury O Attachments

Stem op uw favoriete attachment

22 oktober 2006 de boz bode

“O” Centrum Beeldende Kunst en Vormgeving wil hedendaagse kunst bij het publiek onder de aandacht brengen. Vandaar dat er een publieksprijs in het leven is geroepen. “O” heeft zich als doel gesteld het kunstklimaat te versterken en verbeteren. Voor het project “O” zijn kunstenaars uitgenodigd tot het ontwerpen van een hedendaagse kunstuitvoering bij cultureel erfgoed in West-Brabant. Uit de inzendingen heeft een deskundige jury een twintigtal ontwerpen geselecteerd. Nu is het de beurt aan de inwoners. “O” is benieuwd wat het publiek van deze ontwerpen vindt en daagt de West-Brabanders uit te stemmen via cbkwestbrabant.nl op hun favoriete attachment. De kunstenaar met de meeste stemmen ontvangt op dinsdag 31 oktober, tijdens het symposium Oud en Nieuw, vijandschap of liefde, de publieksprijs ter waarde van 1000 euro. Onder de inzenders verloot “O” een boekenbon ter waarde van 100 euro.

De bekendmaking van de door de deskundige jury genomineerde schetsontwerpen, die naast een geldprijs in aanmerking komen voor realisatie van een tijdelijk kunstwerk in één van de zeven gemeenten van West-Brabant (Bergen op Zoom, Roosendaal, Moerdijk, Halderberge, Woensdrecht, Rucphen of Steenbergen), vindt tevens plaats op 31 oktober tijdens het symposium in Stadsschouwburg De Maagd in Bergen op Zoom.

Het project “O” Attachments vormde de aanleiding voor dit symposium. Schatten van Brabant, een initiatief van de Provincie Noord-Brabant ter promotie van erfgoed, organiseert het in samenwerking met “O” en de gemeente Bergen op Zoom. Dit symposium zal een prikkelende ontmoeting worden tussen politici, erfgoedbewakers, kunstenaars en vertegenwoordigers uit verschillende sociale geledingen. Meer informatie is te vinden op schattenvanbrabant.nl.

In ons hedendaags communicatietijdperk maken we veelvuldig gebruik van attachments. Attachments zijn digitale bijvoegsels bij een e-mail. Deze digitale bijvoegsels vinden hun weg langs de digitale snelweg naar de uiteindelijke lezer(s). Door kunstenaars bijvoegsels bij bestaande locaties te laten ontwerpen wil het CBKWestBrabant een duidelijke koppeling maken tussen oud en nieuw, tussen cultureel erfgoed en hedendaagse kunst. Vaak worden deze twee uitingen als tegengestelden van elkaar gezien, terwijl zij feitelijk in elkaars verlengde liggen. Wat vandaag hedendaagse kunst is, kan morgen cultureel erfgoed worden. Door hedendaagse kunst aan cultureel erfgoed te koppelen kan een tweede functie van de locatie ontstaan, zodat men daardoor met andere ogen naar het gebouw of locatie gaat kijken.