maandag 1 maart 2010

2006 Cultureel erfgoed O Attachments

Cultureel erfgoed: suf en duf of helemaal hip?
door Bregje Suurland BN/De Stem 02/11/2008

BERGEN OP ZOOM- Cultureel erfgoed: muf, duf en suf of juist hip en helemaal in? Is het een mission impossible om monumenten of Brabantse folklore onder de aandacht te brengen van de jeugd? Deze vragen stonden centraal tijdens het symposium Oud en Nieuw, vijandschap of liefde?

De forumdiscussie is het slotakkoord van Schatten van Brabant, de oktobermaand waarin de provincie probeert het Brabants erfgoed onder de aandacht te brengen van een breder publiek. Directe aanleiding voor het symposium is het project “O” Attachments van het CBK West Brabant. Daarin zijn kunstenaars uitgedaagd om moderne kunst toe te voegen aan historische blikvangers. Bestuurders, kunstenaars, maar ook prominenten uit de erfgoedsector zijn naar stadschouwburg De Maagd getogen om na te denken hoe ze een groter publiek warm kunnen maken voor het moois dat de regio te bieden heeft. RenĂ© Bastiaanse, oud-directeur van Het Markiezenhof en nu directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum, stookt het vuurtje op. “Mijn zoon van veertien vindt erfgoed muf, duf en suf. Zijn grootste angst is weer “culti” te moeten doen. Cultureel erfgoed is niet voor iedereen even aantrekkelijk. Maar hoe verbeter je dat imago?”

Bastiaanse waarschuwt ervoor om vooral geen oude wijn in nieuwe zakken te verpakken. Want daarmee krijg je nog altijd geen nieuwe bezoekers over de drempel. Misschien is het grootste probleem wel dat de erfgoedsector zichzelf zo buitengewoon serieus neemt. De angst voor populisme is buitengewoon groot. Wil je mensen iets laten beleven, dan moet je ze een onuitwisbare indruk bieden. Misschien moet je daarvoor wel heel hard schreeuwen in een onderaardse gang tijdens een monumentenbezoek. Maar de erfgoedsector wil dat niet zo graag en kan dat ook niet zo goed. Toch hebben we dringend behoefte aan nieuwe inzichten.