woensdag 22 december 2010

2010 De Bospoort in de media

Ondernemers aanloopstraten niet blij met plan college
‘Zijstraatjes juist van toevoegde waarde’

BERGEN OP ZOOM - De ondernemers van de Bergse aanloopstraten zijn niet blij met het plan dat wethouder Ton Linssen heeft gelanceerd. Hij wil het centrum compacter maken en de winkels in de zijstraten stimuleren om te verhuizen. De winkeliers uit onder meer de Korte Bosstraat en de Koevoetstraat zeggen dat dat Bergen op Zoom geen goed zal doen.
DOOR VERA DE GEUS

Het plan van het college is niet in goede aarde gevallen. De winkeliers uit de aanloopstraten vinden het niet alleen vreemd dat ze via de Bergen op Zoomse Bode moesten vernemen dat wethouder Linssen het centrum wil centreren, maar staan ook niet achter het voorstel om winkeliers te stimuleren de zijstraten te verlaten. Ila Dolman, onderneemster uit de Korte Bosstraat, zegt: “De zijstraatjes zijn juist van toegevoegde waarde. Mensen zitten niet te wachten op een winkelcentrum waar alleen maar franchise-ondernemingen zitten. In de Bergse aanloopstraten vind je unieke speciaalzaken die Bergen op Zoom zo aantrekkelijk maken. Dat is precies de reden dat wij hier onze winkel zijn gestart. Klanten uit het hele land komen naar de Bergse aanloopstraten, juist omdat we zo’n uniek aanbod hebben. Er is voldoende parkeergelegenheid waarvandaan ze zó bij de speciaalzaak naar keuze zijn en bovendien heb ik de ervaring dat mijn klanten pas in het centrum gaan shoppen als ze hier klaar zijn.”

Bospoort

Rineke Schuring die een zaak heeft in de Koepelstraat is dezelfde mening toegedaan. Zij stoort zich vooral aan het gebrek op het gebied van communicatie door het college en de beleidswisseling.

“Je moet via de media vernemen dat het plan ineens gewijzigd is. Een brief had wel op z’n plaats geweest, vind ik. Eerst moet hier die Bospoort herrijzen om drukte in de aanloopstraten te creëren en nu moeten de winkelbestemmingen ineens omgezet worden in woonbestemmingen. Apart. Wij zullen nooit naar het centrum verhuizen en gelukkig kunnen ze je daartoe ook niet verplichten. We zitten met het laden en lossen en klanten gaan echt niet met een radiotor de hele stad door lopen om hem vervolgens in de auto te leggen. Stel dat alle andere winkels uit dit gebied wel richting het centrum verhuizen, dan is er voor ons niks aan de hand. Mensen komen heel gericht naar ons toe”, zegt ze.

Huurprijzen

Bert van Gils peinst er eveneens niet over om de bestemming van zijn pand om te laten vormen. Hij denkt zelfs dat de Bosstraat in de toekomst een uitstekend gebied voor speciaalzaken zal blijven. “Ik zeg dat je hier hoe dan ook een prima boterham kunt blijven verdienen. Onze straat is altijd populair geweest en dat zal het zeker ook blijven. Het zou alleen fijn zijn als men de nooduitgang van de parkeergarage richting het Roskamstraatje in een reguliere uitgang zou veranderen. Dan staan klanten meteen op het pleintje. Verder blijft de straat levensvatbaar en heb ik net de zaak helemaal gerenoveerd, waar de gemeente trouwens lovend over is. Het publiek laat zich niet sturen”, zegt hij. De ondernemers zijn het er tevens over eens dat de hoge huurprijzen in het centrum ook niet haalbaar is voor starters en speciaalzaken. “Voor een gelijksoortig pand in de Zuivelstraat zou ik anderhalve ton per jaar meer aan huur betalen. Dat doe je natuurlijk niet! Nee, de aanloopstraten moeten blijven. daar kun je niet aankomen.”

Bron: De Bergen op Zoomse bode 22.12-2010