woensdag 3 november 2010

2010 De Bospoort in de media


Bospoort volgend jaar wél geplaatst

door door Arthur ’t Hart BN / De Stem woensdag 03 november 2010

BERGEN OP ZOOM - De nieuwe Bospoort staat tijdens en na de Krabbenfoor van 2011 wél in het centrum van Bergen op Zoom.

Dat verzekert het college van B en W.

Dit jaar ging de plaatsing van het in opdracht van de gemeente door kunstenaarscollectief Krot&Co vervaardigde kunstwerk op het laatste moment niet door. De gemeente had procedurefouten gemaakt bij de afgifte van de vergunning voor het opstellen van het gevaarte aan de kop van de Nieuwe Bosstraat. Bezwaarmakers (enkele winkeliers en omwonenden) kregen daardoor bij de rechter in Breda gelijk: het ding mocht er niet staan.

Later concludeerde ook de Adviescommissie voor de Bezwaarschriften dat vanwege de hoogte van het kunstwerk (ruim 6,5 meter) een ontheffing van het bestemmingsplan had moeten worden verleend, en dat was niet gebeurd. Ook was gehandeld in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening. De commissie verwierp andere gemaakte bezwaren.

B en W hebben de fouten nu rechtgezet en een nieuwe bouwvergunning verleend. Daarmee is de weg vrij voor plaatsing van de Bospoort – vier stalen 'stammen' met daarboven een goudkleurig, aluminium bladerdak – gedurende één maand volgende zomer.

De bedoeling is nog steeds dat-ie bij de Korte Bosstraat komt, al is plaatsing op en andere plek niet helemaal uitgesloten. De wens van cuktuurwethouder Maarten van Eekelen blijft om in de toekomst ook andere toegangsstraten tot het centrum een maand lang te 'versieren' met kunstpoorten.

Bron: BN/De Stem 3 november 2010