dinsdag 2 maart 2010

Krot & Co ontwerpt een nieuwe Bospoort.

In 2006 schreef het Centrum voor Beeldende Kunst & Vormgeving West-Brabant een wedstrijd uit onder de naam “O” Attachments. Door kunstenaars toevoegingen bij bestaande locaties te laten ontwerpen zou een duidelijke koppeling tussen cultureel erfgoed en hedendaagse kunst gelegd kunnen worden. Ook het kunstenaarscollectief ‘Krot & Co’ deed aan deze wedstrijd mee. Zij reageerde met haar ontwerp vooral op de peptalk van wethouder Linssen bij de opening van de 42e Krabbenfoor: ‘We gaan Bergen met z’n allen op de kaart zetten en dat begint vandaag. Wij hebben alles in huis zoals een prachtige historische binnenstad. Dat is een decor van het niveau dat Roosendaal niet eens kan naderen. Wij hoeven geen nep-geveltjes langs de snelweg te bouwen. Wij hebben die echt in huis’.
Het collectief stelde voor de bordkartonnen stadspoorten die tijdens de braderie worden geplaatst te vervangen door meer kunstzinnige poorten. Het voorstel werd door de jury gehonoreerd, waarna het collectief de ruimte kreeg om met een meer definitief ontwerp te komen. Dat ontwerp is inmiddels door de gemeente en de winkeliersvereniging Sterck met enthousiasme ontvangen. Krot & Co is nu bezig om het ontwerp technisch uit te werken. Daarvoor werkt zij samen met Technische Groothandel Beuken BV en Machinefabriek Heijnen BV.

Het ontwerp voor de Bosstraat stelt vier bomen voor waarvan het loof een overkoepeling vormt en daarmee een poort. De poort zal gemaakt worden van staal en het loof zal een gouden laag krijgen.
Het geheel zal uit makkelijk te verplaatsen onderdelen bestaan die op een eenvoudige wijze in de straat gemonteerd kunnen worden.

Een schaalmodel van deze poort is tijdens de afgelopen monumentendagen in de Bosstraat tentoongesteld. In de komende maanden zal onderzocht worden of het plan technisch en financieel uitvoerbaar is. Als alles naar wens verloopt zal de nieuwe Bospoort komend jaar tijdens de Krabbenfoor een extra bezienswaardigheid worden.

Het kunstenaarscollectief Krot & Co bestaat op dit moment uit:

Noud Jehoel, Jan Nederveen, Aagje Pel, Peter Pel, Ron Scherpenisse, Irene Weug