woensdag 29 juni 2011


Rechter maakt weg vrij voor Bospoort

BERGEN OP ZOOM - De omstreden Bospoort verrijst dit jaar definitief tijdens de Krabbenfoor aan de zuidelijke ingang van de Korte Bosstraat. Zowel de bezwarencommissie van de gemeente als de rechtbank in Breda veegden maandag respectievelijk de bezwaren en het hoger beroep tegen het kunstwerk van tafel.

De gemeente had beide instanties, vanwege de tijdsdruk die de naderende Krabbenfoor (7, 8 en 9 juli) met zich meebracht, verzocht een week eerder uitspraak te doen. De gemeente wil de Bospoort - een goudkleurig bladerdak op vier metalen boomstammen - dinsdag plaatsen.

De bezwaarmakers, een aantal omwonenden uit de Korte Bosstraat, hadden bij de rechtbank in Breda een hoger beroep aangetekend tegen de verstrekte bouwvergunning voor het kunstobject. Daarnaast hadden zij bij de gemeente een bezwaarschrift ingediend. Dit om de verleende vergunning voor het gebruikmaken van de openbare weg voor het plaatsen van de Bospoort te bestrijden.

Volgens de protestmakers zet de poort onder meer de verkeersveiligheid op het spel. Het kruispunt Koepelstraat-Korte Bosstraat zou volgens hen door het bouwwerk minder overzichtelijk worden. Daarnaast beweerden twee bezwaarmakers, Rineke Schuring en Fons van Gent van bouwwinkel Het Oude Huis, dat de poort het laden en lossen voor hun winkel nagenoeg onmogelijk maakt.

Zowel de rechter als de bezwarencommissie verwierp al deze bezwaren, waardoor de Bospoort dit jaar dan toch echt bij de ingang van de Korte Bosstraat gaat verrijzen. Dit tot grote vreugde van gemeentewoordvoerder Erwin Stander: "Natuurlijk zijn we blij dat de poort eindelijk geplaatst gaat worden. Maar dat neemt niet weg dat dat nog steeds een jaar later is dan gepland."

Hoewel de vreugde overheerst, is Stander teleurgesteld over de heisa die rond de poort is ontstaan. "Of de Bospoort mooi is, zal altijd een punt van discussie blijven. Maar mooi of lelijk, er is wel een jaar lang met het bouwwerk geleurd. En dat is jammer, zeker als je kijkt naar de korte periode dat de poort eigenlijk bij de ingang van de straat staat."

De Bospoort moet van 4 juli tot en met 2 augustus te zien zijn. Het is een reconstructie van een van de toegangspoorten van de stad uit tijd van de middeleeuwen. Bergen op Zoom telde vroeger zeven stadspoorten. Het oorspronkelijke idee is om alle zeven poorten op een moderne manier terug te brengen in het stadsbeeld.

(Bron: BN/De Stem 29 juni 2011)

maandag 6 juni 2011

De oude en nieuwe situatie

De oude situatie.


De nieuwe situatie.

Bron: De Bergen op Zoomse bode 5 juni 2011